Skip to main content

ΤΙΜΕ:

Κατάρτιση Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών για μία Πολυπολιτισμική Ευρώπη
ERASMUS+ 2014-1-EL01-KA202-001576
Published: 20/09/2017
Views: 4402

«Εκπαιδεύστε Διαπολιτισμικούς Μεσολαβητές για μια πολυπολιτισμική Ευρώπη»

Αυτό είναι το πρόγραμμα Erasmus+ που συντόνισε η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ με εταίρους 8 διακεκριμένους φορείς από το Βέλγιο, την Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως και τον Οκτώβριο του 2016.

Η φιλοδοξία του σχεδίου ΤΙΜΕ ήταν να συμβάλει στη συστηματοποίηση της γνώσης και μεθοδολογίας στον χώρο της διαπολιτισμικής μεσολάβησης για μετανάστες, προκειμένου να διευκολύνει την εφαρμογή πιο συστηματικών παρεμβάσεων τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και στην πράξη της ένταξης μεταναστών σε Ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, αναπτύχθηκαν:

ü  Μία διεξοδική μελέτη αποτύπωσης της τρέχουσας κατάστασης της διαπολιτισμικής μεσολάβησης στην Ευρώπη (εκπαιδευτικά πρότυπα, απασχόληση και αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχονται από διαπολιτισμικούς μεσολαβητές)

  • 10 προτάσεις καλών πρακτικών διαπολιτισμικής μεσολάβησης ικανών να μεταφερθούν  και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες
  • Το επαγγελματικό προφίλ του διαπολιτισμικού μεσολαβητή – αποτύπωση δηλαδή των γνώσεων, δεξιοτήτων, ικανοτήτων και χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει το άτομο που προσφέρει υπηρεσίες διαπολιτισμικής μεσολάβησης ώστε αυτές να είναι αποτελεσματικές
  •  Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για την ανάπτυξη προγράμματος εκπαίδευσης για διαπολιτισμικούς μεσολαβητές σε αρμονία με το ECVET
  •  Ένα αρθρωτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτοεκπαίδευσης για ενεργούς και μελλοντικούς εκπαιδευτές ΔΜ 
  • Εισηγήσεις για την αναγνώριση, την πιστοποίηση και την διαπίστευση της εκπαίδευσης διαπολιτισμικών μεσολαβητών σε εναρμόνιση με τα NQFs, EQF και ECVET, καθώς και τις υφιστάμενες δομές και ανάγκες εκπαίδευσης και πιστοποίησης διαπολιτισμικών μεσολαβητών σε κάθε χώρα.

Ως αποτέλεσμα, το σχέδιο ΤΙΜΕ μέσω της ιστοσελίδας του (www.mediation-time.eu) προσφέρει

  1. ελεύθερη πρόσβαση σε μία εκτενή συλλογή εκπαιδευτικού υλικού και πηγών κατάρτισης για τους διαπολιτισμικούς μεσολαβητές,
  2. ελεύθερη πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιεχόμενο αυτοδιδασκαλίας που παρέχει πληροφορίες για όλες τις βασικές πτυχές της κατάρτισης διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών για τους εκπαιδευτές (ή εν δυνάμει εκπαιδευτές) διαπολιτισμικών μεσολαβητών.
  3. μία σειρά εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών μεθοδολογιών και μέσων αξιολόγησης με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, προκειμένου να παρέχεται αποτελεσματική κατάρτιση από τους παρόχους κατάρτισης αλλά και τους φορείς που συνεργάζονται με διαπολιτισμικούς μεσολαβητές

Η ομαλή κοινωνική ένταξη των μεταναστών αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη πρόκληση για τις Ευρωπαϊκές Κοινωνίες. Η αξιοποίηση των διαπολιτισμικών μεσολαβητών μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή, υπό την προϋπόθεση της επαγγελματοποίησης τους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παροχής κατάλληλης κατάρτισης τόσο στους ίδιους τους διαπολιτισμικούς μεσολαβητές όσο και στους εκπαιδευτές τους. Η ανάπτυξη εργαλείων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς την κατεύθυνση αυτή ήταν ο στόχος του ΤΙΜΕ.

Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Το σχέδιο ΤΙΜΕ είναι σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπόδειγμα καλής πρακτικής αλλά και ένα από τα 11 successstoriesπανευρωπαϊκά στην κατηγορία των στρατηγικών Συμπράξεων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.   

Παράλληλα, σε τρείς από τις συμμετέχουσες στο σχέδιο χώρες, ενεργοποιήθηκε ο διάλογος μεταξύ κοινωνικών εταίρων, φορέων πιστοποίησης και φορέων πολιτικής για την δημιουργία του επαγγελματικού προφίλ των διαπολιτισμικών μεσολαβητών. Αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την επαγγελματοποίηση του λειτουργήματος των διαπολιτισμικών μεσολαβητών. Επιπλέον, κοινωνικοί εταίροι και ερευνητές στον τομέα της διαπολιτισμικής μεσολάβησης και της κοινοτικής διερμηνείας είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μέσω του σχεδίου. Τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ελλάδα, το σχέδιο ΤΙΜΕ είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη συνειδητοποίηση του κοινού πεδίου δράσης και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο τομέων.

Το σχέδιο ΤΙΜΕ αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως:

GOODPRACTICE

παράδειγμα δηλαδή καλής πρακτικής, καθώς υλοποιήθηκε με υποδειγματική διαχείριση

Success story: διακρίθηκε για τον αντίκτυπο, την συμβολή του στην ανάπτυξη πολιτικών, τα καινοτόμα αποτελέσματά του και την δημιουργική του προσέγγιση στην διαπολιτισμική μεσολάβηση

και γι’ αυτό προτείνεται ως πηγή έμπνευσης για άλλα έργα.

Δείτε συνοπτική παρουσίαση του σχεδίου ΤΙΜΕ καθώς και τα προϊόντα του στην πλατφόρμα διάδοσης κάνοντας κλικ εδώ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου ΤΙΜΕεδώ.

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας δημοσίευσης δεν συνιστά αποδοχή των περιεχομένων, τα οποία αντανακλούν τις απόψεις μόνο των συντακτών της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.